lauantai 4. joulukuuta 2021

Hyppäsitkö kyytiin! Vaalikaruselli on pyörähtänyt käyntiin.


Tämä blogi syntyi olemaan olemassa hyvinvointi edellä ja tarkoituksena kirjoitella hyvinvointialueista ja aluevaaleista. Käytiin kesällä tivolissa ja nappasin tuon kuvan karusellista. Se on niin ihastuttava, että sille on paikkansa tämän jutun teemakuvana. Ja aasinsiltana tähän juttuun sopii muutoinkin tuo kuva. Sillä juuri näin päivinä joulukuun alussa siitä tulee mieleen, että aluevaaliehdokkaat ovat hypänneet hyvinvointialueen vaaleihin valmistautuessa ikään kuin karusellin kyytiin. 

 

Odotukseen ja kierroksiin karusellissa kuuluu iloa, huimia hetkiä, pään pyörälle menoa ja varmaan on hauskaakin. Aluevaaleissa ehdokkuus vaatii hieman hurmahenkisyyttä ja oman sanoman kirkastamista. Varmaan suurin osa on ehdokkaana päästäkseen valituksi. Miten siis erottautua muista ehdokkaista, että saa ääniä. Ja miten päästä esille? Kuumia kysymyksiä jokaiselle, luulisin.

 

Kyllä olen minäkin miettinyt mitä sanoa, kun pääsen puhumaan omista tavoitteistani tai mitä kirjoitan flyeriin, jotta sitä ei heti työnnetä paperikoriin. Että joku lukisi viestiäni läpi ja miettisi antaisiko äänen juuri minulle…


Tosiasiahan on se, että puolueista riippumatta kaikilla on hyvin pitkälle sama käsitys siitä ”isosta kuvasta” mihin pyritään. Mutta, mutta … omissa pohdinnoissani olen tuonut esille sen, että vielä tärkeämpää todellisuudessa on se mitä ovat keinot ja miten ja mihin  hyvinvointialuetta viedään tulevaisuudessa. Isoja kysymyksiä, sanon minä, ISOJA KYSYMYKSIÄ on ratkottava. Ja tähän kohtaan haluan ottaa esille hyvinvointialueiden ja aiemmin sotealueiden valmistelutyöstä, jossa olen ollut aikanaan mukana itsekin. 

 

Tarkkaan ottaen hyvinvointialueiden ja aiemmin sotealueiden osalta valmistelijat ovat valmistelleet, poliitikot ovat ohjanneet valmistelua ja kuntalaisiakin on kuultu valmistelun eri vaiheissa jo vuosien, lähes kahdenkymmenen vuoden ajan. Monet valmistelijat ovat olleet matkassa melkeinpä koko ajan. Niin minäkin vuonna 2005 aloitin Oulun seudun sotevalmisteluun projektipäällikönä, kun silloinen Paras –laki (en selitä sitä tässä enempää kuin, että kyseessä oli Laki kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta, jossa soten uudistamisella oli merkittävä rooli). Ja todellakin nuo ajat toivat paljon hyvää yhteistyötä ja muutama hyvinvointikuntayhtymänkin Pohjois-Pohjanmaallekin. Niistä ajoista on ollut hyvä jatkaa tätä pitkää matkaa eteenpäin. Vaalien jälkeen valmistelijat ovat niitä, jotka suunnittelevat, valmistelevat ja tekevät esityksiä valtuustolle ja monille muille elimille, joita hyvinvointialueille tulee. Päättäjien tehtävä on sitten päättää ehdotusten perusteella! Ihan vain korostan sitä mikä on päättäjän rooli erotettuna valmistelijoiden työstä. Olin muuten kolmekymmentä vuotta sitten nuorena äitinä sosiaalilautakunnan jäsen ja nimenomaan virkamiesten laadukas työ mahdollisti päätöksenteon silloinkin.


Miten on vaalityö käynnistynyt ja mitä olen tehnyt viime viikon aikana? Olen päässyt avaamaan ensimmäisessä tilaisuudessa ajatuksiani kuulijoille. Ja sehän tiesi sitä, että jo viikkojen ajan muotoilemat ajatukseni tuli tiivistää todella tiukkaan muotoon. Oli aika jännä paikka, vaikka olen puhunut työelämässä sadoillekin ihmisille. Tilaisuus, joka järjestettiin Kokoomuksen, kristillis-demokrattien ja RKP:n vaaliliiton yhteistyössä, oli minullakin mahdollisuus pienimuotoiseen vaalityöhön omalta osalta. Kuultiin johdantopuheenvuoro alueemme valmistelusta POPsote -organisaatiossa. Hyvinvointialueen valmistelusta voit lukea osoitteesta https://popsote.fi  Oli todella hyvää keskustelua. Tein pienen esittelyflyerin itsestäni tuohon tilaisuuteen. Virallinen esittelylehtinen odottaa vielä loppuun hiomista.

 

Hyvinvointiasioista puheen ollen käytiin miehen kanssa viikolla hakemassa influenssarokotukset ja varattiin myös aika kolmanteen koronarokotukseen. Muistathan sinäkin huolehtia rokotukset kuntoon. Se on vähin mitä voimme tehdä koronan aiheuttamassa pandemiassa.


Ulkoilu on ollut kovien pakkasten ja oululaisen "vinkan" takia tavallista vähäisempää.  Minulla on taipumus kylmäallergisiin reaktioihin kasvoissa, joka ei ole mitenkään mukavaa. Enemmän tulee huolehdittua liikunnasta sisätiloissa. Viikko sitten ulkoilureitillä nähtiin muuten aika ihastuttava näky. Tuo leikkipuiston asetelma toi mieleeni karusellin. Oli kaunista, mutta kylmää. Myös vaalikarusellin kyyti voi olla näin sydäntalvella vähän kylmääkin, kun järjestetään vaalikojujen äärellä kansalaisten tapaamisia. Niitä odotan todella paljon ja ehkä vähän vähempiä pakkasia. Tämä vaalityön vaihe innostaa, kiinnostaa ja tuo iloa. Siksipä jatketaan hyvillä mielin vaaleihin valmistautumista täälläkin.

 

Voikaa hyvin! Ja juhlitaan itsenäistä Suomea kiitollisin mielin!

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Maaliskuun alku ja kuulumisten aika

 Niin vain vierähti puolitoista kuukautta, että en ole käynyt kertomassa kuulumisia. Nyt on sen aika, että hieman raotan verhoa siitä mitä m...